Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Strogonow z wołowiny lub wieprzowiny
Strogonow z wołowiny lub wieprzowiny - składniki:
Strogonow z wołowiny lub wieprzowiny - sposób przygotowania:
Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski.
Mięso umyj, osusz papierem kuchennym, pokrój w cienkie, podłużne plastry i obtocz w mące. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej mięso. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami.
Dodaj pozostałe warzywa, dolej bulion i - ewentualnie - tyle wody, aby płyn lekko przykrywał mięso.
Do mięsa i warzyw dodaj musztardę, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem.
Do śmietany dodaj kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla.
Rada: Podane proporcje powinny wystarczyć na porcje dla 8-10 osób. Zmniejsz proporcjonalnie ilość składników, żeby przygotować mniej porcji. Jeśli chcesz, żeby sos był bardzo gęsty, przed dodaniem śmietany dodaj do niego łyżkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody i zagotuj. W klasycznej wersji potrawy stosuje się polędwicę wołową pokrojoną w cienkie paski, a np. nie dodaje się papryki i koncentratu pomidorowego.
- 900 g udźca wołowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- ok. 250 ml esencjonalnego bulionu (warzywnego lub wołowego)
- 3 ogórki kiszone
- 500 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 200 ml gęstej śmietany 22-proc.
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
Informacje o Strogonow z wołowiny lub wieprzowiny
-
Strogonow czy stroganoff? Wszystko jedno, ważne, żeby smakowało!
porcja strogonowa waży 350 gramów, to będzie ona mieć około 410 kalorii (ok. 117 kcal/100 g). Strogonow: przepis Przepis na strogonowa z wołowiny lub wieprzowiny Składniki: 900 g udźca wołowego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 cebule ok. 250 ml esencjonalnego bulionu (warzywnego lub wołowego) 3 ogórki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki