Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym
Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym - składniki:
Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym - sposób przygotowania:
Pomarańcze obierz ze skórki, ściągając również albedo (białą część), podziel na cząstki i wyjmij pestki (zbierz wyciekający sok). Rozgrzej masło, dodaj żurawiny i posyp cukrem. Krótko karmelizuj, cały czas mieszając. Dodaj cząstki pomarańczy i zebrany sok, sok jabłkowy, wino i przyprawy. Gotuj bez przykrycia tak długo, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (termoobieg: 160 stopni). Filety dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na patelni najpierw od strony pokrytej skórką, obróć i obsmaż z drugiej strony. Przełóż mięso do żaroodpornej formy skórką do góry i piecz w piekarniku 10-15 minut.
Seler obierz i pokrój w cienkie paski. Rozgrzej oliwę i krótko podsmaż paski selera. Dołóż masło i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z pietruszką. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku razem z paskami selera i chutneyem.
- chutney żurawinowo-pomarańczowy:
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka masła
- 170 g świeżych żurawin
- 2 łyżki cukru
- 100 ml soku jabłkowego
- 6 łyżki białego wina
- 1 laska cynamonu
- 6-8 sztuk anyżu gwiazdkowego
- sól
- pieprz
- 4 filety z kaczej piersi (po 150 g)
- sól
- pieprz
- 300 g selera bulwiastego
- 1 oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Informacje o Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym
-
Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta
objętość o połowę. Pokroić schab w plastry i podawać z gorącym sosem. Autor: Marta Gessler Każde mięsne danie możesz urozmaicić, podając do niego gęste sosy (chutney). Goście będą mogli dobrać smak samodzielnie - odpowiednio do własnych preferencji. Sprawdź przepis na: pierś kaczki z selerem i
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki