Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Węgorz wędzony na gorąco z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce

Autor
A A A
  • Węgorz wędzony na gorąco z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Węgorz wędzony na gorąco z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce - składniki:
Węgorz wędzony na gorąco z sosem kurkowym i jajkiem w koszulce - sposób przygotowania: Oczyszczone kurki przełóż na suchą patelnię i odparuj płyn. Dołóż klarowane masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż około 6 minut, dodaj posiekane świeże zioła i dolej śmietanę. Gotuj, aż odparuje połowa płynu, dopraw sos solą i pieprzem. Do gotującej się osolonej wody z octem wbij jajko i gotuj blisko 3-5 min. Porcję węgorza wyfiletuj, usuń skórę i podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 80 st. C. Na talerz wyłóż sos z kurek, na nim ułóż ciepłego węgorza, na wierzch zaś jajko. Podawaj od razu.
Faszerowane jaja w skorupkach