Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Flądra w sosie cebulowym

Autor
A A A
  • Flądra w sosie cebulowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Flądra w sosie cebulowym - składniki:
Flądra w sosie cebulowym - sposób przygotowania: Flądry wyszoruj, ściągnij ciemną stronę skóry, umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Zeszklij na 4 łyżkach oleju pokrojone w piórka cebule, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, musztardę, jabłko starte na tarce z dużymi oczkami i sok z cytryny. Zalej całość winem i dodaj tymianek. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 6 min. Flądry oprósz mąką i obsmaż na oleju z obydwu stron, przełóż na blachę do pieczenia i obłóż usmażoną cebulą oraz kawałkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piecz przez 25 min. Podawaj gorącą z cząstką cytryny.