Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa jarzynowa z zacierką

Autor
A A A
  • Zupa jarzynowa z zacierką

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Zupa jarzynowa z zacierką - składniki:
Zupa jarzynowa z zacierką - sposób przygotowania: Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę, a kalafior podziel na małe różyczki. Wrzuć wszystko do gotującego się bulionu i gotuj około 20 minut, następnie dopraw solą i pieprzem. Przygotuj ciasto na zacierki: do miski przesiej mąkę i dodaj tyle wody, by zagnieść elastyczne, dość twarde ciasto. Pozostaw je na 15 minut, po czym skub małe kluseczki lub zetrzyj na grubej jarzynowej tarce. Tak przygotowane zacierki wrzuć do gotującej się zupy i gotuj przez mniej więcej 5 minut. Przed podaniem posyp zupę natką.

Informacje o Zupa jarzynowa z zacierką

  • Domowe menu dnia z owocowymi pierogami

    Domowe menu dnia z owocowymi pierogami

    Zamiast samodzielnie przygotowywać zacierki, możesz również kupić gotowe małe kluseczki lub drobny makaron. Zupa wyśmienicie smakuje także po zmiksowaniu - w takim wypadku można doprawić ją np. imbirem. Zupa jarzynowa z zacierką 4 szklanki bulionu drobiowego 1/4 małego kalafiora 2 małe

  • Domowe menu dnia z szarlotką na kruchym spodzie

    Domowe menu dnia z szarlotką na kruchym spodzie

    Do przygotowania tej zupy możesz wykorzystać zarówno warzywa świeże, jak i te mrożone. Jeśli nie umiesz jeszcze robić zacierek, nie przejmuj się - nie muszą być idealne, jak u mamy czy babci. Zupa jarzynowa z zacierką 4 szklanki bulionu drobiowego 1/4 małego kalafiora 2 małe marchewki 1/4