Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa z raków
Zupa z raków - składniki:
Zupa z raków - sposób przygotowania:
Do rozgrzanej w garnku oliwy wrzuć całe raki, włoszczyznę, czosnek, i jabłko. Całość wysmaż przez 5 min i zalej winem.
Wywar zredukuj o połowę, następnie dolej do niego wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Po tym czasie wyciągnij raki, obierz z odwłoków, a skorupki wrzuć z powrotem do wywaru.
W drugim garnku na maśle podsmaż pomidory i zalej je przygotowanym wcześniej wywarem. Całość zmiel razem ze skorupami i przetrzyj przez sito o bardzo drobnych oczkach. Na koniec wrzuć drobno siekany koper, udekoruj szyjkami rakowymi i śmietanką.
- dla 1 osoby
- 10 raków
- 1 i 1/2 l wody
- 5 pomidorów
- 250 g włoszczyzny
- 200 ml białego wina
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 3 jabłka
- 4 ząbki czosnku
- 2 g ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pęczek koperku
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki