Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z raków

Autor
A A A
  • Zupa z raków

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Zupa z raków - składniki:
Zupa z raków - sposób przygotowania: Do rozgrzanej w garnku oliwy wrzuć całe raki, włoszczyznę, czosnek, i jabłko. Całość wysmaż przez 5 min i zalej winem. Wywar zredukuj o połowę, następnie dolej do niego wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wyciągnij raki, obierz z odwłoków, a skorupki wrzuć z powrotem do wywaru. W drugim garnku na maśle podsmaż pomidory i zalej je przygotowanym wcześniej wywarem. Całość zmiel razem ze skorupami i przetrzyj przez sito o bardzo drobnych oczkach. Na koniec wrzuć drobno siekany koper, udekoruj szyjkami rakowymi i śmietanką.