Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffiny z serem ricotta i dynią

Autor
A A A
  • Muffiny z serem ricotta i dynią

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Muffiny z serem ricotta i dynią - składniki:
Muffiny z serem ricotta i dynią - sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier i odsączoną z zalewy dynię. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem, serkiem i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej olej. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać. Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Udekoruj serkiem ricotta i skórką z pomarańczy. Rada: włoski śmietankowy serek ricotta możesz zastąpić tłustym białym serem - ważne, żeby nie był kremowy, lecz granulkowaty.
Zwiastun jesieni: krem z dyni