Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffiny z suszonymi śliwkami i brandy

Autor
A A A
  • Muffiny z suszonymi śliwkami i brandy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Muffiny z suszonymi śliwkami i brandy - składniki:
Muffiny z suszonymi śliwkami i brandy - sposób przygotowania: (6 sztuk) Śliwki zmiksuj z gorącą wodą, dodaj brandy. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, a następnie mąkę i zmiksowane śliwki. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać. Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i ostrożnie podgrzej, aż cukier się rozpuści. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj całą śliwką.