Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Biały tort z kremem cytrynowym
Biały tort z kremem cytrynowym - składniki:
Biały tort z kremem cytrynowym - sposób przygotowania:
Jajka umyj i sparz. Po jednym rozbijaj i wkładaj do wysokiego naczynia. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Mikserem lekko rozbij jajka (na niskich obrotach), partiami dosypuj cukier i cukier waniliowy, zwiększ obroty miksera i ubijaj jajka z cukrem około 8 minut na puszystą masę. Gdy masa jajeczna będzie jasna, lśniąca i puszysta, zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zwiększ obroty miksera i ubijaj ciasto około 2 minut.
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 40 minut, ale po upływie 30 minut zajrzyj, czy ciasto dobrze i równo wyrasta, w razie potrzeby zwiększ temperaturę do 200 st. C i wydłuż o 10 minut czas pieczenia. Drewniany patyczek wbij w ciasto, które wydaje ci się już upieczone i gdy po wyjęciu będzie suche (wierzch ciasta złocisty, a brzegi będą lekko odstawać od tortownicy), to znaczy, że biszkopt jest upieczony.
Wyjmij tortownicę z piekarnika i zostaw ciasto do przestygnięcia. Lekko ostudzone, szerokim nożem podważ z boków i delikatnie od spodu, aby mieć pewność, że łatwo wyjmiesz je z tortownicy. Wyjęte i całkowicie wystudzone ciasto przekrój długim ostrym nożem na trzy równe części.
Przygotuj krem cytrynowy: w rondelku z grubym dnem wymieszaj drewnianą łyżką żółtka, sok cytrynowy i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu 5-7 minut do czasu, aż masa trochę zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodawaj masło po kawałeczku, za każdym razem mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Rondelek z kremem wstaw do miski z zimną wodą - co jakiś czas mieszaj, aż masa się schłodzi. Przykryj krem folią i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj syrop do nasączenia: w szklance przegotowanej gorącej wody wymieszaj cukier, alkohol i sok z cytryny, wystudź. Krem cytrynowy podziel na dwie części. Pierwszy blat ciasta (najlepiej, by była to wierzchnia część) ułóż na paterze i nasącz syropem. Następnie równomiernie rozsmaruj połowę kremu. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij, nasącz go i posmaruj drugą porcją kremu. Połóż trzecią część biszkoptu, lekko dociśnij.
Roztop na parze białą czekoladę i ostudź. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę. W połowie ubijania dodawaj porcjami schłodzoną roztopioną czekoladę. Do gotowej masy dodaj połowę wiórków kokosowych i delikatnie wymieszaj. Masę śmietanową rozprowadź na torcie (na wierzchu i na bokach). Posyp cały tort pozostałymi wiórkami kokosowymi.
- Ciasto biszkoptowe: 6 dużych jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania tortownicy
- bułka tarta do posypania
- Krem cytrynowy: 6 żółtek
- 1/2 szklanki soku z cytryny (z 3-4 cytryn)
- 12 łyżek cukru
- 100 g schłodzonego masła
- Syrop do nasączenia: 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka alkoholu (wódki lub spirytusu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dekoracja: 200 ml śmietany 30-proc.
- 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
- 200 g wiórków kokosowych
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki