Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z farszem z twarogu

Autor
A A A
  • Pierogi z farszem z twarogu

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z farszem z twarogu - składniki:
Pierogi z farszem z twarogu - sposób przygotowania: Ciasto podstawowe: Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp odrobinę soli i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto. Gdy jest gładkie i elastyczne, rozwałkuj (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty. Ciasto na pierogi zaparzane: Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp szczyptę soli i stopniowo wlewając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto (początkowo użyj łyżki, ponieważ wyrabiana masa jest bardzo gorąca). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, rozwałkuj (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty. Farsz: Ser przepuść przez maszynkę albo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Por dokładnie umyj, osącz i pokrój jak najdrobniej. W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, porem, chrzanem i ziołami, dopraw pikantnie solą i pieprzem. Farsz nakładaj na wycięte szklanką kawałki ciasta pierogowego, dokładnie zlep brzegi. Gotuj w posolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
4 sposoby na zawijanie pierogów