Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierogi z farszem z twarogu
Pierogi z farszem z twarogu - składniki:
Pierogi z farszem z twarogu - sposób przygotowania:
Ciasto podstawowe:
Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp odrobinę soli i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto. Gdy jest gładkie i elastyczne, rozwałkuj (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty.
Ciasto na pierogi zaparzane:
Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp szczyptę soli i stopniowo wlewając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto (początkowo użyj łyżki, ponieważ wyrabiana masa jest bardzo gorąca). Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, rozwałkuj (na 2-3 mm), podsypując na stolnicy mąkę. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty.
Farsz:
Ser przepuść przez maszynkę albo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Por dokładnie umyj, osącz i pokrój jak najdrobniej. W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, porem, chrzanem i ziołami, dopraw pikantnie solą i pieprzem. Farsz nakładaj na wycięte szklanką kawałki ciasta pierogowego, dokładnie zlep brzegi. Gotuj w posolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
- Ciasto podstawowe: mąka pszenna
- zimna woda
- szczypta soli
- Ciasto na pierogi zaparzane: mąka pszenna
- gorąca woda
- szczypta soli
- Farsz: 300 g tłustego twarogu
- 1/2 małego pora
- 1 jajko
- po 2 łyżki posiekanego koperku i natki
- 1 łyżeczka utartego chrzanu
- sól
- pieprz
4 sposoby na zawijanie pierogów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki