Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki ze szpinakiem i fetą

Autor
A A A
  • Tartaletki ze szpinakiem i fetą

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Tartaletki ze szpinakiem i fetą - składniki:
  • Ciasto: 125 g mąki
  • 75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • zimna woda
  • masło do wysmarowania foremek
  • Farsz: 250 g liści szpinaku (najlepiej młodego)
  • 25 g masła
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 żółtka
  • 150 g fety
  • orzeszki piniowe do posypania
  • sól
  • pieprz
Tartaletki ze szpinakiem i fetą - sposób przygotowania: Posmaruj masłem 6 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm (można oczywiście upiec jedną dużą tartę). W dużej misce rozetrzyj masło z mąką, tak jak na kruszonkę, dodaj sól, gałkę muszkatołową, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na sześć równych części, rozwałkuj i wyłóż nim przygotowane foremki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 min. Z papieru do pieczenia wytnij 6 krążków o średnicy nieco większej niż tartaletki, krążki połóż na ciasto i wsyp specjalne kuleczki do obciążenia (możesz też użyć zwykłej suchej fasoli lub grochu). Tartaletki piecz przez 10 minut w 180 st. C. Wyjmij z pieca i ostrożnie usuń pergamin. Szpinak umyj, dokładnie osusz i posiekaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany szpinak i smaż na małym ogniu, aż woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietankę, dodaj żółtka i wymieszaj. Fetę pokrusz i wsyp na dno podpieczonych tartaletek. Na pokruszony ser nałóż masę szpinakową. Piecz przez 10 minut, posyp tartaletki orzechami i piecz kolejne 5 minut. Podawaj np. z sałatką z pomidorów.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tartaletki ze szpinakiem i fetą

  • Menu dnia z tartaletkami ze szpinakiem

    Menu dnia z tartaletkami ze szpinakiem

    . Zobacz przepis na Tartaletki ze szpinakiem i fetą Swoja nazwę ("sable" - fr. "piasek") te ciasteczka zawdzięczają swojej niezwykłej kruchości. Delikatne i maślane, będą znakomicie pasować do kubka kakao. Zobacz przepis na kruche ciasteczka sable

  • Druga szansa dla szpinaku

    Druga szansa dla szpinaku

    ://www.bistromama.pl/ Są dosyć łatwe do przygotowania, a jednocześnie pięknie się prezentują. Z powodzeniem można je podać na obiad lub kolację w towarzystwie ulubionej sałatki. Tartaletki ze szpinakiem i fetą Ciasto: 125 g mąki 75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki szczypta soli 1/2 łyżeczki świeżo