Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tartaletki ze szpinakiem i fetą
Tartaletki ze szpinakiem i fetą - składniki:
Tartaletki ze szpinakiem i fetą - sposób przygotowania:
Posmaruj masłem 6 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm (można oczywiście upiec jedną dużą tartę). W dużej misce rozetrzyj masło z mąką, tak jak na kruszonkę, dodaj sól, gałkę muszkatołową, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na sześć równych części, rozwałkuj i wyłóż nim przygotowane foremki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 min.
Z papieru do pieczenia wytnij 6 krążków o średnicy nieco większej niż tartaletki, krążki połóż na ciasto i wsyp specjalne kuleczki do obciążenia (możesz też użyć zwykłej suchej fasoli lub grochu). Tartaletki piecz przez 10 minut w 180 st. C. Wyjmij z pieca i ostrożnie usuń pergamin.
Szpinak umyj, dokładnie osusz i posiekaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany szpinak i smaż na małym ogniu, aż woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietankę, dodaj żółtka i wymieszaj.
Fetę pokrusz i wsyp na dno podpieczonych tartaletek. Na pokruszony ser nałóż masę szpinakową. Piecz przez 10 minut, posyp tartaletki orzechami i piecz kolejne 5 minut. Podawaj np. z sałatką z pomidorów.
- Ciasto: 125 g mąki
- 75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- zimna woda
- masło do wysmarowania foremek
- Farsz: 250 g liści szpinaku (najlepiej młodego)
- 25 g masła
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 3 żółtka
- 150 g fety
- orzeszki piniowe do posypania
- sól
- pieprz
Mini tarty dla każdego
Informacje o Tartaletki ze szpinakiem i fetą
-
Menu dnia z tartaletkami ze szpinakiem
. Zobacz przepis na Tartaletki ze szpinakiem i fetą Swoja nazwę ("sable" - fr. "piasek") te ciasteczka zawdzięczają swojej niezwykłej kruchości. Delikatne i maślane, będą znakomicie pasować do kubka kakao. Zobacz przepis na kruche ciasteczka sable
-
Druga szansa dla szpinaku
://www.bistromama.pl/ Są dosyć łatwe do przygotowania, a jednocześnie pięknie się prezentują. Z powodzeniem można je podać na obiad lub kolację w towarzystwie ulubionej sałatki. Tartaletki ze szpinakiem i fetą Ciasto: 125 g mąki 75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki szczypta soli 1/2 łyżeczki świeżo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki