Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wuzetka warszawska

Autor
A A A
  • Wuzetka warszawska

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Wuzetka warszawska - składniki:
Wuzetka warszawska - sposób przygotowania: Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i na koniec dodaj delikatnie do ciasta. Dwie jednakowej wielkości prostokątne blachy wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Ciasto podziel na dwie równe części i wyłóż do blach. Piecz w piekarniku w temp. 190 st. C ok. 20 minut (możesz ciasto upiec w jednej blasze - wtedy wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut - i po ostygnięciu przekrój poziomo na pół). Przygotuj syrop: cukier zalej szklanką wrzątku, dodaj sok z cytryny, zapach rumowy i spirytus. Przestudź go. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gotową wuzetkę włóż na pół godziny do lodówki. Jeden blat ciasta nasącz syropem i rozsmaruj na nim cienką warstwę marmolady, a następnie nałóż bitą śmietanę. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij. Włóż do rondelka wszystkie składniki polewy i gdy masło się rozpuści, na małym ogniu, mieszając, gotuj 5 minut. Gorącą polewę rozprowadź na cieście i pozostaw do ostygnięcia.

Informacje o Wuzetka warszawska

  • Menu dnia od Tatr po Kresy

    Menu dnia od Tatr po Kresy

    . Wuzetka warszawska Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao tłuszcz do wysmarowania blach i tarta bułka do wysypania Syrop: 1/2 szklanki cukru po 1 łyżce soku z cytryny i spirytusu zapach rumowy Krem: 1 l śmietany