Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kotlet z jelenia na czekoladowym sosie

Autor
A A A
  • Kotlet z jelenia na czekoladowym sosie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kotlet z jelenia na czekoladowym sosie - składniki:
  • 750g combra jelenia z kostką (oczyszczonego)
  • 100 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego anyżu gwiazdkowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia lukrecji
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 50 ml bulionu wołowego
  • sól
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej laski wanilii
  • 150 g blanszowanych liści szpinaku
  • 1 duża opieczona czerwona papryka obrana ze skórki i pokrojona w paseczki
  • 1 szalotka pokrojona w piórka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Kotlet z jelenia na czekoladowym sosie - sposób przygotowania: Chili, cynamon, anyż, lukrecję i gałkę muszkatołową upraż na suchej patelni. W rondelku zagotuj bulion, rozpuść w nim czekoladę, sól morską i przyprawy korzenne. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie przypraw solą i sproszkowaną wanilią comber jeleni i obsmaż na oliwie. Wstaw mięso do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 15 minut. Na oliwie zeszklij szalotkę i posiekany czosnek. Dodaj paseczki papryki i szpinak. Dopraw solą i pieprzem i odparuj nadmiar płynu z patelni. Upieczone mięso odstaw na kilka minut, by odpoczęło. Na talerzu ułóż szpinak z papryką oraz rozsmaruj sos czekoladowy. Na sosie ułóż pokrojony na kotlety comber jelenia.