Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

Autor
A A A
  • Tarta z gruszkami i gorgonzolą

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (21 głosów)

Tarta z gruszkami i gorgonzolą - składniki:
Tarta z gruszkami i gorgonzolą - sposób przygotowania: Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek, podsypując mąką. Przełóż ciasto do okrągłej formy na tartę i nakłuj dno widelcem. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Ułóż pokrojone plasterki spiralnie na cieście i posyp pokrojoną w kawałki gorgonzolą. Śmietanę roztrzep z 3 jajkami, dodaj przyprawy do smaku i wlej na ciasto z gruszkami i serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piecz przez ok. 40 min, aż masa zastygnie a ciasto się ładnie zrumieni.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tarta z gruszkami i gorgonzolą

  • Jesienne menu dnia bez mięsa - w sam raz na przyjęcie

    Jesienne menu dnia bez mięsa - w sam raz na przyjęcie

    przepadasz za słodko-słonymi potrawami, wypróbuj na przykład nasz przepis na zapiekankę brokułową z kurczakiem (wideo znajdziesz na samym dole slajdu). Tarta z gruszkami i gorgonzolą Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 3 dojrzałe gruszki 200 g sera

  • Tarta na start

    Tarta na start

    temperatury 210°C. (1 porcja - 496 kcal). Przepis: Lubię Gotować   Tarta grzechu warta   Jak zrobić tartę z gruszkami i gorgonzolą?

  • Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

    Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

    włoskimi. Tarta z gruszkami i gorgonzolą Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 3 dojrzałe gruszki 200 g sera gorgonzola 3 jajka szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć

  • Gruszki na słodko i słono

    Gruszki na słodko i słono

    sosem i posyp orzechami laskowymi. Autor: Zuzanna Wiciejowska Słodka gruszka i wyrazisty w smaku ser gorgonzola to zgrana para. Świetnie pasują do nich także posiekane orzechy włoskie. Jeśli wolisz coś bez glutenu, wypróbuj przepis na gruszki nadziewane gorgonzolą . Tarta z gruszkami i gorgonzolą