Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Naleśniki (palacsinta) a la Gundel
Naleśniki (palacsinta) a la Gundel - składniki:
Naleśniki (palacsinta) a la Gundel - sposób przygotowania:
Przygotuj nadzienie: posiekaj orzechy i rodzynki, dodaj cukier, skórkę z cytryny i rum. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Przygotuj sos: utrzyj żółtka z cukrem i kakao na gładką masę. Zagotuj mleko ze śmietanką, zdejmij z ognia. Stopniowo wlewaj masę z żółtek cały czas mieszając. Wstaw na bardzo mały ogień i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ponownie zdejmij z kuchenki i dodaj pokruszoną czekoladę i rum. Wymieszaj składniki na gładką masę. Do podania naleśników musi być ciepła.
Przygotuj naleśniki: mikserem lub trzepaczką ubij jajka i nie przerywając ubijania dolej mleko i dosyp mąki. Odstaw na 10 minut. Cisto na naleśniki powinno być gęstości lejącej śmietany - w razie potrzeby dodaj trochę mleka lub mąki.
Mocno rozgrzej płaską patelnię i rozpuść część masła - rozpuszczone powinno pokrywać ją całą. Wlej łyżką wazową porcję ciasta i poruszaj patelnią tak, żeby pokryło dno patelni. Smaż na średnim ogniu, aż należnik będzie złocisty od spodu. Jednym ruchem obróć go szpatułką na drugą stronę, usmaż i zdejmij na talerz. Usmaż wszystkie naleśniki.
Na środku każdego naleśnika rozsmaruj porządną łyżkę farszu. Każdy złóż na pół, a następnie jeszcze raz na pół - na ćwiartki.
Pozpuść masło na dużej patelni i odgrzej naleśniki z obu stron (możesz je trochę przysmażyć).
Rozłóż naleśniki na talerze, skrom rumem i podpal (metoda tradycyjna, możesz też po prostu tylko skropić), polej ciepłym sosem czekoladowym (jeśli chcesz, dodaj też bitą smietanę). Podawaj od razu, na ciepło.
- Sos czekoladowy: 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3 surowe żółtka
- 200 ml mleka 3
- 2 proc.
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 125 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki rumu lub brandy
- 60 g masła do podsmażenia gotowych naleśników
- Naleśniki: 3 jajka
- 250 ml mleka 3
- 2 proc.
- 140 g mąki pszennej
- 50 g masła
- Nadzienie: 125 g orzechów włoskich
- 60 g rodzynek
- 60g drobnego cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 4 łyżki rumu lub brandy
- bita śmietana (opcjonalnie)
Ażurowe naleśniki na słono
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki