Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sieja z pierożkami i z sosem z borowików i chrzanu

Autor
A A A
  • Sieja z pierożkami i z sosem z borowików i chrzanu

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Sieja z pierożkami i z sosem z borowików i chrzanu - składniki:
Sieja z pierożkami i z sosem z borowików i chrzanu - sposób przygotowania: Filet z siei zamarynuj w żurku przez 2 godz., a następnie piecz przez 8 min w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Przygotuj farsz do pierożków: ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wymieszaj z twarożkiem, dopraw solą, pieprzem, lubczykiem i pietruszką. Ulep i ugotuj pierożki. Przygotuj emulsję maślaną: do roztopionego masła dodaj wodę i sok z cytryny, wszystko razem zagotuj i zredukuj tak, żeby woda całkiem odparowała. Dodaj pietruszkę i zmiksuj. Przygotuj sos: na maśle podsmaż cebulę posiekaną w kostkę, posiekany czosnek, pokrojone borowiki, dodaj starty chrzan, śmietanę i masło. Gotuj około 5 min, na koniec dodaj śmietanę i masło. Na talerzu rozsmaruj trochę emulsji maślanej, ułóż na środku postument z pierogów, a na nim ułóż upieczoną sieję i polej całość sosem z borowików.