Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona polędwica wołowa z grzanką z tapenadą z czarnych oliwek i mini ratatouille

Autor
A A A
  • Pieczona polędwica wołowa z grzanką z tapenadą z czarnych oliwek i mini ratatouille

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Pieczona polędwica wołowa z grzanką z tapenadą z czarnych oliwek i mini ratatouille - składniki:
Pieczona polędwica wołowa z grzanką z tapenadą z czarnych oliwek i mini ratatouille - sposób przygotowania: Przygotuj grzankę z tapenadą: bardzo drobno pokrój oliwki, anchois, czosnek, bazylię oraz kapary i wymieszaj z oliwą z oliwek. Bagietkę przekrój w poprzek na dwie równe części a następnie wzdłuż. Każdy kawałek przesmażyć na patelni z odrobina oleju lub oliwy na lekko złoty kolor, kładąc przekrojoną częścią (miąższem) na rozgrzaną patelnię. Na zrumienione kawałki bagietki nałóż cienką warstwę pasty z oliwek (tapenady). Przygotuj mini ratatouille: drobno pokrojoną szalotkę zeszklij na oliwie z oliwek. Podczas smażenia szalotek dorzuć paprykę pokrojona w kostkę nie większą jak 0.5 centymetra. Smaż nie dłużej niż 3-4 minuty. W połowie smażenia papryki dodaj cukinię i bakłażana pokrojone tak samo, jak paprykę. Na koniec dodaj pomidory i dopraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przygotuj sałaty: wszystkie rodzaje sałaty dokładnie opłucz, osusz i porwij na drobniejsze kawałki, wymieszaj z kiełkami słonecznika. Dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, po czym wymieszaj delikatnie z oliwą z oliwek. Przełóż sałaty do małej miseczki lub na talerzyk i posyp bardzo drobno pokrojoną czerwoną papryką Przygotuj polędwicę: mięso oczyść z błon, posól posyp pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i odstaw w chłodne miejsce na około pół godziny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 10-15 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości mięsa). Po środku talerza ułóż grzankę z bagietki posmarowaną tapenadą, na grzance połóż pokrojona w plastry polędwicę wołową. Obok w małym naczynku ustaw mini ratatouille. W drugim naczynku (lub bezpośrednio na polędwicę) ułóż mieszankę kolorowych sałat. Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, dedykuje tę potrawę Robertowi De Niro za rolę w 'Wściekłym Byku', za którą w 1980 roku został nagrodzony Oscarem.