Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Comber jagnięcy na aromatycznych warzywach z ziarnami sezamu

Autor
A A A
  • Comber jagnięcy na aromatycznych warzywach z ziarnami sezamu

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Comber jagnięcy na aromatycznych warzywach z ziarnami sezamu - składniki:
  • 4 x 200 g combra z jagnięciny nowozelandzkiej
  • Marynata: 4 łyżki oliwy z orzechów arachidowych
  • 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 1 posiekana papryczka chilli
  • sól czosnkowa
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 pokrojona w paski czerwona cebula
  • 200 g ulubionych grzybów orientalnych
  • pokrojonych w paski
  • 2 umyte kapusty pak choi
  • 50 g kiełków soi
  • 1 łyżka posiekanego
  • marynowanego imbiru
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 100 ml sosu Teriyaki
  • sól
  • 50 g kiełków lucerny
Comber jagnięcy na aromatycznych warzywach z ziarnami sezamu - sposób przygotowania: Oczyszczone, umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso zamarynuj we wszystkich składnikach marynaty, obsmaż na patelni z każdej strony i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na 15 minut. Na rozgrzanej patelni z olejem sezamowym zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, kapustę, kiełki soi, imbir, czosnek, sezam oraz sos Teriyaki. Warzywa doprawić do smaku solą i przełożyć na talerz. Ułożyć na nich jagnięcinę pokrojoną wzdłuż kości na kotleciki, skropić powstałym podczas smażenia warzyw sosem i udekorować kiełkami lucerny. Tę potrawę Robert Sowa dedykował Georgowi Clooneyowi nagrodzonemu Oscarem w 2006 roku za rolę w filmie 'Syriana'