Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Spaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanu

Autor
A A A
  • Spaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanu

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Spaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanu - składniki:
Spaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanu - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: spaghetti). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pancettę. W misce wymieszaj surowe jajka i żółtka ze startym parmezanem, pieprzem oraz pokrojoną natka pietruszki. Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnie do podsmażonej pancetty, wymieszaj, a następnie wlej sos jajeczny. Mieszaj całość, podsmażąjąc delikatnie przez ok. 1 minutę, posól. Wyłóż makaron z sosem na talerze, dekorując listkiem natki pietruszki. *Makaron spaghetti - najpopularniejszy długi makaron o owalnym przekroju
Jajka faszerowane guacamole

Informacje o Spaghetti z klasycznym sosem z jajka i parmezanu

  • Włoskie menu dnia

    Włoskie menu dnia

    2 szklanki mleka 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 szklanki śmietanki 30 proc. 40 g masła 3 łyżki mąki 1 mały brokuł 2 cukinie 1/4 szklanki startego parmezanu sól pieprz W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj, mieszając przez około minutę. Zestaw z ognia, dodaj mleko, bul

  • Menu dnia z pysznym makaronem

    Menu dnia z pysznym makaronem

    Do przygotowania tej zupy można wykorzystać zarówno groszek mrożony, jak i z puszki. Jeśli chcesz, bezpośrednio przed miksowaniem możesz dodać do niej nieco świeżej mięty lub kolendry. Zupa krem z groszku 3 szklanki groszku 2 łyżki masła 1 cebula pokrojona w kostkę 3 szklanki bulionu warzywneg

  • Chrupiący boczek, złocisty bekon

    Chrupiący boczek, złocisty bekon

    Tak przygotowane skrzydełka podawaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami oraz ostrym dipem pomidorowym. Skrzydełka ze śliwkami 20 skrzydełek kurczaka 20 plastrów chudego boczku 20 dużych suszonych śliwek bez pestek przyprawa do kurczaka olej do wysmarowania formy Skrzydełka umyj, osusz i

  • Top 10: wiemy, czego szukacie w Ugotuj.to!

    Top 10: wiemy, czego szukacie w Ugotuj.to!

    Nasze zestawienie otwiera gulasz. Za jego popularnością może przemawiać fakt, iż nietrudno go wykonać, a jest sycący i prezentuje się atrakcyjnie. Przygotowując tę potrawę warto pamiętać o tym, że mięso - aby było odpowiednio miękkie - należy dusić przynajmniej około godziny. Gulasz węgierski 1 i