Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chłodnik z borówek
Chłodnik z borówek - składniki:
Chłodnik z borówek - sposób przygotowania:
Pomarańczę obieram ze skórki, dzielę na cząstki, które obieram z białej błonki. Borówki i listki mięty płuczę. Wszystkie składniki wkładam do garnka i podgrzewam. Zanim płyn zacznie wrzeć, wyjmuję borówki i kawałki pomarańczy (nie wyrzucam!). Zupę zagotowuję, zdejmuję z ognia, studzę. Wyjmuję z niej miętę i schładzam w lodówce. Przed podaniem dodaję uprzednio wyjęte owoce.
- 1 szklanka borówek
- 2.5 szklanki czerwonego wina
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki przecedzonego soku wyciśniętego z pomarańczy
- przecedzony sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny
- 1/3 szklanki cassisu (to likier porzeczkowy można go zastąpić kilkoma łyżkami syropu z czarnej porzeczki)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 gałązki mięty
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki