Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik z borówek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik z borówek - składniki:
  • 1 szklanka borówek
  • 2.5 szklanki czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki przecedzonego soku wyciśniętego z pomarańczy
  • przecedzony sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny
  • 1/3 szklanki cassisu (to likier porzeczkowy można go zastąpić kilkoma łyżkami syropu z czarnej porzeczki)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 gałązki mięty
Chłodnik z borówek - sposób przygotowania: Pomarańczę obieram ze skórki, dzielę na cząstki, które obieram z białej błonki. Borówki i listki mięty płuczę. Wszystkie składniki wkładam do garnka i podgrzewam. Zanim płyn zacznie wrzeć, wyjmuję borówki i kawałki pomarańczy (nie wyrzucam!). Zupę zagotowuję, zdejmuję z ognia, studzę. Wyjmuję z niej miętę i schładzam w lodówce. Przed podaniem dodaję uprzednio wyjęte owoce.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem