Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królewsko kaczy obiad ;-)
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Składniki
kacze udka kupujemy dzień wcześniej,płuczemy,osuszamy i zanurzamy w wiśniowym balsamico na 6 godz przed pieczeniem ( albo na 12 godzin jeżeli lubimy bardziej intensywne smaki ),możemy dodać sok z połòwki cytryny aby przełamać słodkawy smak,dodajemy ròwnież oliwę z oliwek i małá garść żurawiny-i w takie marynacie trzymamy kaczora
na drugi dzień albo po 6 godzinach wyciàgamy kaczora z marynaty i przekładamy do maczynia żaroodpornego,dodajemy odrobinę oliwy I masła I pieczemy udka ok 40 min w temp.220 st. w międzyczasie możemy je też podlewać pozostałà częścià marynaty i puszczanym sokiem
w czasie pieczenia kaczora przygotowujemy szaszłyczki z mango,pomidorkòw I mozzarellki oraz łòdeczki z avocado
na długie patyczki nadziewamy na zmianę kawałki pokrojonego mango,kuleczki mozzarellki i kolorowy koktajlowe pomidorki,posypujemy czarnym pieprzem i odrobinà natki pietruszki
avocado kroimy na połòwki,usuwamy pestki,miáższ wybieramy łyżeczkà,przekładamy do miseczki,polewamy odrobinà soku z cytryny,kroimy na małe kawałeczki,dodajemy drobno pokrojonego łososia, wydràżone wcześniej kulki granata I drobniutko pokrojonā żurawinę- wszystko mieszamy,dodajemy odrobiné oliwy z oliwek I przekładamy do wydràżonych łôdeczek avocado
tak przygotowane szaszłyczki i łòdeczki wkładamy na 10 min do lodòwki,po wyjêciu posypujemy natkà,pieprzem,opròszamy solà delikatnie I dodajemy na wierzch resztę żurawiny i granata
upieczonego kaczora kładziemy na pòłmiskach albo długich talerzach,dodajemy kolorowe szaszłyki I avocadowe łôdeczki
wszystko można skropič paroma kroplami oliwy I płatkiem masełka
Smaczności ;-) bo to królewska uczta ;-)