Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękka, lekko słodkawa, z nutą pikantności... wątróbka wieprzowa
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9852
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 119
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 524
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 68
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9852
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 119
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 524
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 68
Składniki
Wątróbkę czyścimy i kroimy w mniejsze kawałki, następnie moczymy w mleku, tak 2 godziny. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące, pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju, bardzo szybko z obu stron, chodzi tylko o to by się ścięła, im dłużej będziemy ją piec tym będzie twardsza i zacznie strzelać na patelni.
Cebulę kroimy w krążki, a jabłko ścieramy na tarce, podsmażamy na tłuszczu z wątróbek, dodajemy miód, sól, pieprz, kmin rzymski, oraz przecier pomidorowy. Gdy cebula zmięknie i jabłko się rozpadnie sosik jest gotowy, możemy podgrzać przez chwile w nim wątróbki, podajemy z ziemniakami i surówką z młodej kapusty.
Pamiętajmy że NIGDY, PRZENIGDY nie solimy wątróbki, bo będzie twarda, doprawiamy tylko sos.