Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :)
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 633
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 228
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 346
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 109
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 109
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 633
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 228
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 346
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 109
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 109
Składniki
Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Krem: 2,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Obie mąki roztrzepać w pozostałym mleku i wlać do gotującego się mleka z cukrami i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z miękkim masłem.
Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu. Na kremie ściśle rozłożyć połówki truskawek. Następnie zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Drugą część biszkoptu posmarować od spodu 1/3 kremem (krem na galaretce ciężko jest rozprowadzić dlatego łatwiej posmarować biszkopt) i ułożyć na całkowicie stężałej galaretce kremem w dół. Resztą kremu posmarować wierzch biszkoptu i posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów. Smacznego :)