Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik na kruchym spodzie, którego słodycz została przełamana kwaskowatymi śliwkami. Zestawienie smaczne, przynajmniej my byliśmy zachwyceni. Polecam!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16734
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 93
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 365
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 139
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16734
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 93
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 365
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 139
Składniki
Dzień wcześniej rozmrażamy śliwki, następnie osączamy je na siteczku. Ser biały mielimy w maszynce, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione, schłodzone masło. Masę wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Następnie dodajemy rodzynki i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Teraz zarabiamy ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier, jajko i żółtka. Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Podczas wałkowania podsypujemy mąką, ponieważ to ciasto jest akurat dość miękkie i klei się do stolnicy. Płat ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Na surowe ciasto wylewamy masę serową, następnie układamy połówki śliwek*. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. *Jeżeli wydaje Wam się, że macie zbyt kwaśne owoce, możecie je posypać cukrem. Ja tak zrobiłam. Smacznego.