Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…czyli ciasto czekoladowe z marcepanową szarotką.
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1799
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 396
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1735
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 488
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1799
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 396
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1735
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 488
Składniki
Czekoladę /100 g/ rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenie natłuszczam delikatnie. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję cukier, ekstrakt i żółtka jaj. Ucieram. Dodaję przestudzoną czekoladę i miksuję dalej. Migdały siekam i mieszam z masą czekoladową. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżką mieszam z masą czekoladową. Przekładam do formy. Piekę 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego przestudzenia.
Z masy marcepanowej formuję szarotkę. Odstawiam na bok. Czekoladę /100 g/ roztapiam w kąpieli wodnej. Smaruję nią wierzch przestudzonego ciasta. Płaską, wypukłą stroną łyżki formuję delikatne kolce /dotykam i odrywam szybko rękę/. Układam szarotkę. Posypuję ja wiórkami kokosowymi.