Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 146
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 864
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 146
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 864
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w plastry. W miseczce mieszamy oliwę z sosem sojowym, wrzucamy pierś i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny.
Ryż gotujemy standardowo. W trakcie gotowania się ryżu robimy sos: wlewamy do garnka wodę, dodajemy ziarna pieprzu i trochę soli. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu 2-3 min a następnie obrane jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach wprost do garnka i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty. W szklance mieszamy trochę wody ze śmietaną, mąką, chrzanem. Zaprawiamy gorącym płynem z garnka i wlewamy. Gotujemy chwilkę sprawdzając czy nie należy doprawić solą.
Mięso wyjmujemy z miski wprost na rozgrzana patelnię. Smazymy z obu stron kilka minut i przekładamy do sosu. Gotujemy 5 min. Podajemy w ryżem na talerzu wyłożonym sałatą. Do tego pasuje czerwone, półwytrawne wino.
Taka potrawę jadłam w knajpce w południowo-wschodnich regionach naszego kraju. Połączenie smaków jest może i dziwne ale doznania smakowe - REWELACJA. Ogólnie polecam sos sojowy do marynat - świetnie kruszy i zmiękcza mięsko.