Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna propozycja deseru, miła dla oka, słodziutka, pycha :)
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 1938
Wegetariańska zapiekanka cukiniowa z sosem beszamelowym sprawdzi się zarówno...
Odsłon: 1186
Przeszło rok zastanawiania się nad kupnem wolnowaru, z czystym sumieniem mogę...
Odsłon: 91
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 1938
Wegetariańska zapiekanka cukiniowa z sosem beszamelowym sprawdzi się zarówno...
Odsłon: 1186
Przeszło rok zastanawiania się nad kupnem wolnowaru, z czystym sumieniem mogę...
Odsłon: 91
Składniki
Ubijamy na sztywno 4 białka z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy. Do woreczka śniadaniowego wkładamy 3 łyżki ciasta, wsypujemy barwnik i miętolimy w woreczku by dobrze wymieszać. Ucinamy koniuszek torebki i wyciskamy kleksy w kształcie serduszek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na rolady.
Resztę ciasta też przełożyłam do torebki śniadaniowej ucięłam koniuszek i wypełniłam resztę blaszki jasnym ciastem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekłam 20 minut. Po upieczeniu zwinęłam całą roladę razem z papierem i odstawiłam do wystygnięcia.
Żelatynę najpierw namoczyłam w łyżce zimnej wody, potem dolałam wrzątku by było 1/4 szklanki, odstawiłam do przestudzenia. Zimną śmietanę ubijamy, jak jest już prawie ubita dosypujemy szklankę mleka w proszku nadal ubijając, a następnie wlewamy chłodną ale płynną żelatynę. Naszą roladę rozwijamy, smarujemy masą i ponownie zwijamy.
Proponuję masę zrobić z połowy bo jednak tej było za dużo i rolada się ładnie nie zrolowała :) SMACZNEGO