Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni dodatek do dań głównych lub samodzielne danie z np. sosem tzatziki lub tylko z jogurtem. Pieczone w piekarniku, bez tłuszczu. Lekkie i letnie.
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zas...
Odsłon: 22
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 20
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 464
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 305
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zas...
Odsłon: 22
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 20
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 464
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 305
Składniki
Cukinię, cebulę, czosnek i kalarepę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odciśnij na sicie. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane. Dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę i jeszcze raz wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim porcje (ok. 2 łyżek) placków. Piecz do zarumienienia brzegów placka i odwróć na drugą stronę. Kiedy placki zarumienią się z drugiej strony wyjmij z piekarnika. Podawaj z innym daniem jako dodatek (np. z karkówka ze szpinakiem - patrz inne moje przepisy lub http://bezchemii.blogspot.com/2013/07/karkowka-ze-szpinakiem.html) lub samodzielnie, z dowolnym sosem (np.tzatziki).