Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2016
Dziś u mnie na obiad mielone kotlety. Jednak robiąc to tradycyjne danie z każdym razem staram się je nieco odmienić, coś dodać od siebie. Przedstawiam więc mój autorki przepis na kotlety mielone z chrzanem i miętą. Nam smakowały wyśmienicie. Miały lekki posmak chrzanu i mięty a przy tym wyszły fajnie soczyste. No i wymyślona na poczekaniu panierka z płatków jaglanych – strzał w dziesiątkę!
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 254
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 254
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Bułkę namaczam w mleku. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju na złoto i lekko studzę. Siekam listki mięty, bez łodyżek.
Mięso, jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulę, posiekaną miętę, chrzan wrzucam do dużej miski. Doprawiam solą i pieprzem po czym dobrze mieszam. Ja po prostu wkładam łapkę i wyrabiam. Mięso po wymieszaniu powinno trzymać się razem i nie powinno być ani za luźne ani za twarde. W ostateczności można zagęścić dodając nieco bułki tartej lub rozluźnić dolewając odrobinę zimnej wody lub mleka albo dodając jajko, jeśli wcześniej było użyte tylko jedno. Trzy jajka to już za wiele.
Jak już mięso jest dobrze wymieszane w dłoniach zwilżonych zimną wodą formuję średniej wielkości kulki, obtaczam płatkach jaglanych i lekko spłaszczam.
Kotlety smażę na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ja smażę na indukcji na największym polu na połowie mocy. Bardzo ważna rzecz! Jeśli po usmażeniu pierwszej partii kotletów pozostały kolejne, to należy usunąć z patelni cały wysmażony tłuszcz (robię to ręcznikiem papierowym) i nalać świeżego. W przeciwnym wypadku druga partia będzie przypalona.
Mielone można podać na przykład z ziemniakami z wody oraz sałatką z kapusty pekińskiej i marchewki. Smacznego!