Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze słoiczki ketchupu z cukinii. Do jego przygotowania użyłam, oprócz cukinii oczywiście, świeżych pomidorów. Koncentratu pomidorowego dodałam tylko 1 łyżkę dla koloru ;) Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam. Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Bajeczna kuchnia.
Jeśli potrzebujesz przepisu na szybki i pożywny obiad, ta zapiekanka ze śmiet...
Odsłon: 954
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową...
Odsłon: 56
Pyszny i prosty do przyrządzenia przepis na Tonkatsu, czyli schab po japońsku...
Odsłon: 400
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 226
Jeśli potrzebujesz przepisu na szybki i pożywny obiad, ta zapiekanka ze śmiet...
Odsłon: 954
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową...
Odsłon: 56
Pyszny i prosty do przyrządzenia przepis na Tonkatsu, czyli schab po japońsku...
Odsłon: 400
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 226
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, ocet jabłkowy oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie warzywa blendujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy. Ketchup z przyprawami gotujemy 30 minut, po czym wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowany ketchup przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia. Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po około 500 g. Smacznego.