Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty deserek, rodem z PRL-u. Raczyły mnie nim, na imieninach, wszystkie ciocie.
Jeśli potrzebujesz przepisu na szybki i pożywny obiad, ta zapiekanka ze śmiet...
Odsłon: 921
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową...
Odsłon: 52
Pyszny i prosty do przyrządzenia przepis na Tonkatsu, czyli schab po japońsku...
Odsłon: 368
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 220
Jeśli potrzebujesz przepisu na szybki i pożywny obiad, ta zapiekanka ze śmiet...
Odsłon: 921
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową...
Odsłon: 52
Pyszny i prosty do przyrządzenia przepis na Tonkatsu, czyli schab po japońsku...
Odsłon: 368
O tej porze roku kupujemy ogromne pęczki pachnącego, świeżego koperku. Co zro...
Odsłon: 220
Składniki
Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, czyli rozpuszczamy nasze galaretki w 1 litrze wrzątku. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę, krążki ananasa dzielimy na ósemki, truskawkami odsączamy z kompotu. Przygotowujemy szklane pucharki, w których planujemy podawać galaretki. Warstwami układamy w nich przygotowane owoce, mniej więcej do połowy wysokości pucharków. Całość zalewamy zimną galaretką. Pucharki wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Galaretki podajemy solo lub z bitą śmietaną. U mnie w wersji solo- light. Uwaga: Z podanych proporcji uzyskujemy 6- 7 deserków w wysokich szklankach, takich jak na zdjęciach. Jeżeli użyjecie niższych pucharków , np. do lodów, możecie uzyskać 2-3 desery więcej.
Uwaga: Do zrobienia tego deseru można użyć innych, ulubionych owoców, np. winogron, malin, bananów. Nie używajcie jednak surowych śliwek, ponieważ może się to dla Was źle skończyć pod względem zdrowotnym. Aha, surowego kiwi i ananasa też nie dodawajcie, bo galaretka nie stężeje. Smacznego.