Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste , bardzo smaczne ciasto, zachęca wyglądem.
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14626
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 152
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 69
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14626
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 152
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 69
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy miód., żółtka ubijamy z resztą cukru. Gdy drożdże lekko podrosną , do mąki dodajemy letnie mleko , ubite żółtka i na końcu olej. Ciasto bardzo dokładnie ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy , lub cztery części. W rękach lepimy jakby sporą łezkę. Ciasto nacinamy nożyczkami od cieńszej strony.
Po nacięciu całego ciasta , przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy bo ciasto dalej rośnie. Wyjdą nam 3 większe lub 4 mniejsze ciasta. Gdy ciasto na blaszkach podrośnie , nacięte miejsca ( kolce) smarujemy białkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką cukru. Posypujemy orzechami lub cynamonem z cukrem. Pieczemy w 180 C ok.25-35 minut.