Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :) Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania!
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 126
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14504
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 115
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 261
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 282
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 126
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14504
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 115
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 261
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 282
Składniki
Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez 45 minut. Wałkujemy na grubość 3-5 mm, podsypując mąką. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na około 10 minut. Gotowe pierniczki studzimy na kratce. Moje pierniczki przed pieczeniem posypałam delikatnie mąką żytnią - przez co wyglądają, jak oprószone śniegiem :) Nie musicie tego robić - wtedy wyjdą brązowe i gotowe do ozdabiania :) Smacznego! Więcej przepisów na blogu Moje Kuchenne Rewelacje :)