Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Byliście kiedyś w Tajlandii? Ja niestety nie, ale marzy mi się taka podróż, ale wiadomo nigdy nie ma tego co się chce, ale można do tego dojść. Gdy pisałem ten post za oknem, sypał śnieg :) Może też dlatego w kuchni dzisiaj mam dosyć egzotyczną potrawę :) Specjalnie dla Was przygotowałem makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym :) Co myślicie o takiej propozycji? :)
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 103
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12055
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1267
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 61
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 56
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1134
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 103
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12055
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1267
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 61
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 56
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1134
Składniki
Przygotowanie tej potrawy, najlepiej zacząć dzień wcześniej od zamarynowania kurczaka :) Do miseczki wlewamy sok z limonki, sos sojowy i dodajemy przyprawę curry. Wszystko razem mieszamy i wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka, i przyprawiamy go solą i pieprzem. Następnego dnia przygotowujemy ciasto, wsypujemy mąkę do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy proszek do pieczenia, i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone w kostkę tofu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku. Do moździerza wsypujemy orzeszki ziemne, wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ząbek czosnku. Wszystko ścieramy na pył i odstawiamy. Do garnka wkładamy makaron ryżowy i zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż zmięknie i odcedzamy. Następnie dodajemy mieszankę z moździerza i mieszamy razem z makaronem. Na patelni rozgrzewamy olej i po kolei smażymy każdy kawałek kurczaka obtoczonego w cieście z osobna na złoty kolor. Dodajemy do makaronu i wraz z kiełkami fasoli mung, chwilę podsmażamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy limonką. Smacznego!