szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Zupa pomidorowa z bazylią i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa o intensywnym pomidorowym smaku. Mocno wyczuwalny też smak czosnku sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna.

Zupa pomidorowa z bazylią i makaronem

Składniki:

Zupa pomidorowa z bazylią i makaronem

 

  • 2 l rosołu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 kg. pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • świeża bazylia do posypania
  • 1/2 opakowania makaronu kolanka

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z bazylią i makaronem
Marchewkę kroimy w paseczki. Dodajemy do rosołu i gotujemy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju, aż się zeszklą. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, suszoną bazylię i tymianek.

Dusimy razem aż pomidory się rozgotują. Następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek i dodajemy do rosołu. Gotujemy razem przez ok. 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Przekładamy makaron do talerza, zalewamy gorącą zupą i posypujemy pokrojoną drobno świeżą bazylią.