kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Zupa mleczna z żółtkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na części mleka ugotować ryż na rzadko.

Zupa mleczna z żółtkiem

Składniki:

Zupa mleczna z żółtkiem

 

  • mleko 100 g
  • żółtko 1 szt
  • cukier puder 20 g
  • ryż 15 g
  • woda różana 5 g
  • cynamon mielony
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa mleczna z żółtkiem
Na części mleka ugotować ryż na rzadko. Żółtko i cukier rozetrzeć i, nieprzerwanie mieszając, wlewać po trochu mleko, dopóki żółtko nie rozpuści się całkowicie. Następnie dodać to do ryżu i gotować, aż zniknie posmak żółtka. Zdjąć z ognia, dodać wodę różaną i ostudzić. Przed podaniem przyprawić cynamonem.

Tagi:

ryż