migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna rozgrzewająca zupka w sam raz na takie zimne dni jak teraz. Zupkę zapiekłam pod ciastem francuskim- tak wersja bardzo zasmakowała mojej rodzince.

Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim

 

  • 600 g cebuli
  • masło do smażenia
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego)
  • tymianek
  • opakowanie ciasta francuskiego 275 g
  • starty ser żółty

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim
Cebule obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brążawej barwy ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka. Następnie wlać białe wino i gotować aż wino prawie odparuje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypac startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut aż ciasto sie zarumieni. Ścinki ciasta francuskiego również upiekłam razem ze zupą.
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim
Etap 1 Cebule obrać i pokroić w półprastry.
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim
Etap 2 W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje.
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim
Etap 3 Następnie wlać białe wino i gotować aż wino prawie odparuje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut.
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim
Etap 4 Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut aż ciasto sie zarumieni.