cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna, pożywna i bardzo smaczna zupa ziemniaczana z dodatkiem szpinaku, kukurydzy i zielonego makaronu …również ze szpinakiem.

Zupa ziemniaczana  ze szpinakiem i kukurydzą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą

 

  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • ½ selera /korzeń/
  • ½ pora /jasna część/
  • mały koper włoski/można pominąć/
  • garść świeżego szpinaku
  • ¾ szklanki kukurydzy kons.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • sól /do smaku
  • czerwony pieprz w ziarenkach /do dekoracji
  • ok. 150 g zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą
 Warzywa dokładnie umyć i obrać.  Ziemniaki , koper i seler pokroić w kostkę, por w krążki.

W garnku na zupę rozgrzać oliwę .  Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić.  Wlać gorący bulion i gotować do miękkości warzyw.  Pod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku.

Makaron ugotować w osolonej wodzie , przecedzić i dodać do zupy.  Gęstość zupy uregulować bulionem lub gorącą wodą w/g własnego gustu.  

Gorącą zupę przelać do miseczek i udekorować czerwonym pieprzem.  
Zupa ziemniaczana  ze szpinakiem i kukurydzą
Umyte warzywa obrać pokroić poddusić na oliwie a nastepnie zalać goracym bulionem.
Zupa ziemniaczana  ze szpinakiem i kukurydzą
Zielony makaron , który użyłam do zupy przygotowałam samodzielnie dodając do ciasta makaronowego ugotowany ,wyciśnięty i zmiksowany szpinak.