Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa ze świeżych leśnych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pachnąca i smaczna zupka z grzybami przyniesionymi prosto z lasu. Idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Zupę możemy podać ze świeżym pieczywem lub makaronem oddzielnie ugotowanym.

Zupa ze świeżych leśnych grzybów

Składniki:

Zupa ze świeżych leśnych grzybów

Składniki:

  • 50 dag świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki i kozaki czerwone )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek według uznania (świeży,mrożony lub suszony)

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych leśnych grzybów
1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy, następnie wrzucamy grzyby i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Przesmażone składniki zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy.

4. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki, wrzucamy do gotującej się zupy.

5. Śmietanę łączymy z mąką pszenną i pod koniec gotowania wlewamy do zupy, zagotowujemy.

6. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy.