iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ziemniaczane rogaliki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis z książki "Ciasta i ciasteczka"od dawna mnie kusił, choć dzisiaj zrobiłam pierwszy raz i wyszły zaskakujące.

Ziemniaczane rogaliki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczane rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane rogaliki
Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, przełożyć na stolnicę, mąkę przesiać od razu na ziemniaki razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, jajka oraz margarynę pokrojoną w kostkę, zagnieść gładkie ciasto konsystencji jak na kopytka, Gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać troszkę mąki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na około 1/2 cm, pociąć na trójkąty i każdy od szerszego końca posmarować marmoladą, zwinąć rogale( u mnie zwijały dzieci więc rogale są tylko w nazwie:)). Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, każdego posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp.180st do uzyskania złotego koloru mi to zajęło około 25 min, po upieczeniu zimne posypać cukrem pudrem.
Ziemniaczane rogaliki
Ciasto po zagnieceniu ma wygladać jak ciasto na kopytka
Ziemniaczane rogaliki
Ciasto cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty, posmarować marmoladą
Ziemniaczane rogaliki
Piec do uzyskania złotego koloru, wystudzić i posypać cukrem pudrem