KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zapiekanka ziemniaczana2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna zapiekanka. Łatwa do przygotowania.

Zapiekanka ziemniaczana2

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana2

 

  • Ziemniaki 10 szt
  • Jajka 5 szt
  • Kiełbasa śląska 2 laski (lub inna)
  • Cebula biała 1 szt
  • Śmietana 18 % 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Majeranek suszony 2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana2
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Z ugotowanych ziemniaków odcedzić wodę, pozostawić do ostygnięcia. Jajka umyć, ugotować na twardo w osolonej wodzie. Z ugotowanych jajek odcedzić wodę, po czym zalać zimną wodą. Jajka obrać ze skorupek,pokroić w plasterki. Kiełbasę śląską pokroić w plasterki. Wystudzone ziemniaki także pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łupin, umyć i pokroić w plasterki. Pokrojone składniki układać w naczyniu na przemian: warstwa ziemniaków, kiełbasa, jajka, cebula, ziemniaki, kiełbasa, jajka, cebula i na wierzchu ziemniaki. Koncentrat pomidorowy, śmietanę i przyprawy pieprz i maggi rozprowadzić w słoiku w szklance wody. Przygotowaną zawiesiną polać ułożoną zapiekankę. Posypać majerankiem. Zapiekać około 30 minut.