selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Zapiekanka z bakłażanem- Parmigiana di melanzane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekanka ze świeżym bakłażanem, serami: parmezanem, mozzarellą oraz przecierem pomidorowym.

Zapiekanka z bakłażanem- Parmigiana di melanzane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka z bakłażanem- Parmigiana di melanzane

Warzywa i sery

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z bakłażanem- Parmigiana di melanzane
Bakłażany kroję, układam na sitku, posypuję solą i pozostawiam na pół godzinki, by puściły sok. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam krótko cebulę i czosnek, dodaję passatę pomidorową, świeżą bazylię, sól i pieprz. Gotuję na małym ogniu ok 30 minut.

Bakłażany płukam, dobrze osuszam na papierowym ręczniku i grilluję je po dwie minutki z każdej strony. W niedużym naczyniu żaroodpornym układam: najpierw kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę zgrillowanego bakłażana, warstwę mozzarelli pokorojoną w plastry, ścieram parmezan. I tak do wykończenia składników (3-4 razy).

Na wierzchu zapiekanki posypuję serem i skrapiam oliwą. Zapiekam 40 minut w temperaturze 200 stopni. Nim pokroję odczekuję 15 minut.
Zapiekanka z bakłażanem- Parmigiana di melanzane
Składniki na zapiekankę z bakłażanem: warzywa i sery
Zapiekanka z bakłażanem- Parmigiana di melanzane
Warstwy bakłażana przełożone serami: mozzarellą i parmezanem