Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój syn bardzo lubi makaron, za to warzyw nie jadłby prawie wcale. Taka zapiekanka to fajny sposób na przemycenie niektórych :)

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

Składniki:

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

 

  • 300 g makaronu świderki
  • sól do smaku
  • 1 kalarepka
  • 1/2 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 700 g passaty pomidorowej z ziołami
  • pieprz do smaku
  • 20 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

Etap 1

Zapiekanka z mięsem i kalarepką
Ugotowany w lekko osolonej wodzie i odcedzony makaron.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.

Etap 2

Zapiekanka z mięsem i kalarepką
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.

Etap 3

Zapiekanka z mięsem i kalarepką
Tarta kalarepka dodana do zeszklonej cebuli z czosnkiem.

Dodać tartą kalarepkę, oprószyć ją solą, smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.

Etap 4

Zapiekanka z mięsem i kalarepką
Mielona wieprzowina dodana do podsmażonych warzyw.

Dodać mięso, podsmażyć.

Etap 5

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

Do mięsa dodać passatę. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Etap 6

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

Makaron rozłożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 7

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

Mięso z sosem wylać na makaron. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na mięsie.

Etap 8

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

Zapiekankę piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.