SUPERPRZEPIS

Udka z kurczaka w cieście francuskim

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Udka z kurczaka w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Smażone podudzia z kurczaka zawinięte w ciasto francuskie, a następnie jeszcze dopieczone. W ten sposób mięso jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego.

Składniki:

Udka z kurczaka w cieście francuskim

 

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w cieście francuskim

ETAP 1:

Udka z kurczaka w cieście francuskim
Mięso smażyć na patelni, aż będzie miękkie.

Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć.

Z podudzi z kurczaka ściągnąć skórę i odciąć koniec, tak aby została sama kość. Tak przygotowane mięso włożyć do miski z marynatą i dokładnie obtoczyć. Odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.

Po tym czasie mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni.

Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie.

W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić.

ETAP 2:

Udka z kurczaka w cieście francuskim
Każde podudzie owinąć w kawałek ciasta francuskiego.

Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta.

ETAP 3:

Udka z kurczaka w cieście francuskim
Mięso w cieście francuskim wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec przez ok 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)