SUPERPRZEPIS

Truskawkowy deser z kremem budyniowym

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Truskawkowy deser z kremem budyniowym

dobrze schłodzony smakuje wyśmienicie

Składniki:

Truskawkowy deser z kremem budyniowym

 

  • ok. 400 g truskawek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego Demerara
  • 1 op. galaretki w proszku - u mnie gruszkowa

 

  • 1 op. budyniu waniliowego w proszku - takiego na 1/2 l mleka
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 mały wafelek w czekoladzie typu Prince Polo

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy deser z kremem budyniowym
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem trzech łyżek cukru. Ostudzić nakrywając szczelnie folią - wtedy nie będzie kożucha. Owoce umyć i osączyć, pozbawione szypułek pokroić na mniejsze kawałki. Posypać cukrem i odstawić na ok. 60 minut - w tym czasie powinny puścić sok. W 200 ml wrzątku rozpuścić galaretkę a gdy będzie zimna wymieszać ją z truskawkami i sokiem jaki z nich wyciekł. Owoce rozdzielić sprawiedliwie na kilka szklaneczek albo pucharków - u mnie było ich 6 - zostawić w chłodnym miejscu aż galaretka zastygnie. Wystudzony budyń roztrzepać dokładnie i wymieszać starannie w ubitą na sztywno śmietanką. Wyłożyć na galaretką z owocami i schłodzić. Wierzch przybrać drobno posiekanym wafelkiem i kwiatkami jadalnych kwiatków.

Tagi:

czekolada