Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

terrina warzywna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

świetnie wygląda i smakuje........................

terrina warzywna

Składniki:

terrina warzywna

 

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 14 plasterków szynki
  • 4 jajka na twardo
  • papryka
  • szklanka brokułów
  • szklanka mrożonego groszku
  • 12 szparagów ze słoika
  • 0.5 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 5 dkg żelatyny
  • natka pietruszki
  • sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

terrina warzywna
Przygotowanie galarety: Żelatynę namocz w 0,5 szklanki bulionu. Resztę bulionu zagotuj w rondlu. Napęczniałą żelatynę wlej do gorącego bulionu i wymieszaj. Kilka łyżek wlej na dno keksowej foremki, odstaw do zastudzenia. Groszek i brokuły ugotuj osobno w osolonej wodzie, osącz. Paprykę pokruj w paski. Przygotowanie składników: Ugotowane jajka obierz, pokrój w grube plasterki. Ułóż wraz z gałązkami natki na warstwie galarety w foremce.Posyp groszkiem, zalej tężejącą galaretą.Odstaw. Po dwa plasterki szynki ułóż obok siebie na desce, a na nich po dwa szparagi ze słoika. Plastry zwiń ostrożnie w ciasne roladki. Na warstwie galaretki ułóż paski papryki zalej galaretą,na to połóż roladki i znów zalej. Ostódz.Ułóż różyszki brokułów, posyp kukurydzą znów zalej. Chłódz ok 6 godzin. Przed wyciągnięciem na chwilę zanurz foremkę w gorącej wodzie.Smacznego