Viki123

Viki123

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Tort bezowy z masą kawową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dealny na lato, elegancki i pyszny. Chrupiące bezy z mięciutkim wnętrzem, krem kawowy o smaku na tyle delikatnym, by posmakował nie tylko kawoszom.

Tort bezowy z masą kawową

Składniki:

Tort bezowy z masą kawową

Tort bezowy

  • Składniki na 3 blaty bezowe:

 

  • 6 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Składniki na masę kawową:

 

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z masą kawową

przygotowanie

Tort bezowy z masą kawową

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier łyżka po łyżce i skrobie

Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć

Ubić śmietanę na "sztywno" dodać mascarpone i resztę składników
Masę przełożyć na 3 blaty bezowe,ułożyć daktyle. Udekorować kakaem i daktylami