milczek89

milczek89

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Torcik śmietanowo-brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki torcik z bita śmietaną i brzoskwiniami.

Torcik śmietanowo-brzoskwiniowy

Składniki:

Torcik śmietanowo-brzoskwiniowy

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 1 litr słodkiej smietanki 30%
  • 4 smietan-fix
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego(najlepiej własnej roboty)
  • 1-2 puszki brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo-brzoskwiniowy
1. Pieczemy biszkopt na okrągło. 2. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Ubijamy do momentu aż bita smietana bedzie puszysta i gęsta. 3.Biszkopt przekrajamy na dwie części. Nasączamy ponczem. Kolejno pierwszy okrąg smarujemy bitą śmietaną i smarujemy dżemem.Nakładamy drugą część biszkoptu, smarujemy śmietaną i wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Nakładamy górną warstwę biszkoptu. Pozostałą częścią bitej śmietany smarujemy wierzch biszkoptu. 4. Przyozdabiamy dowolnymi ozdobami. Ja przyozdobiłam torcik ozdobami kupionymi w cukierni.