aneczka664

aneczka664

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto przechowywać w lodówce

Wuzetka

Składniki:

Wuzetka

 

  • jajka, 8 szt.
  • cukier, 1 szkl. +2 łyżki do ponczu
  • Mąka pszenna, 7 łyżek
  • kakao, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • śmietana 36%, 1 litr+ 3 łyżki do polewy czekoladowej
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • cukier puder, 3 łyżki
  • Rum/spirytus, 2 łyżki
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • czekolada deserowa, 200g.

Sposób przygotowania:

Wuzetka
CIASTO: żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel.Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli.Mąkę,kakao i proszek przesiać i dodać do żółtek.Następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać wszystko łyżką(nie mikserem!).Piec w temp. 200 st.C 30-40 min.(do"suchego patyczka").Po wyjęciu i wystygnięciu przekroić na pół. PONCZ: Do 2 szkl. ciepłej wody dodajemy cukier,sok z cytryny i rum.Takim ponczem nasączamy obydwie połowy ciasta(ciasto do WuZetki musi być mocno mokre,dokładnie nasączone) BITA ŚMIETANA: żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody,odstaawić,żeby ZUPELNIE wystygła(ale uważajmy,żeby się nie ścięła!).Kiedy żelatyna stygnie,ubijamy śmietanę,dodając pod koniec cukier puder .Cały czas ubijając dodajemy powolutku ZIMNĄ żelqatynę. POLEWA: czekoladę połamać na kawałki,dodać 3 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej(mały garnuszek z czekoladą i śmietaną wstawiamy do większego garnka z wodą,która ały czas się gotuje). Mocno nasączone ponczem,przełożone bitą śmietaną ciasto,polewamy polewą i kroimy na kwadraty(u mnie 12). Na każdym ciastku wyciskamy"kleksik" z bitej śmietany.