SUPERPRZEPIS

Wileńska baba szafranowa

  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Wileńska baba szafranowa

To ciasto jest bardzo pracochłonne i wymaga od nas nie lada cierpliwości, Babka pieczona jest na samych żółtkach i pewnie dlatego jest taka pyszna.

Składniki:

Wileńska baba szafranowa

 

Sposób przygotowania:

Wileńska baba szafranowa

Etap:1

Wileńska baba szafranowa
Przygotuj zaczyn drożdżowy i oddziel żółtka od białek.

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru a kiedy się rozpuszczą dodaj ciepłą śmietankę, łyżkę mąki i szafran, tak powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Do metalowej miski wlej żółtka.

Etap:2

Wileńska baba szafranowa
Żółtka ubij na parze wraz z pozostałym cukrem.

Miskę z żółtkami ustaw na garnku z wrzącą wodą ubijaj stopniowo dosypując cukier. Kiedy masa się zaparzy zdejmij misę z garnka i ubijaj jeszcze przez 5 min, po czym dodaj zaczyn drożdżowy (w międzyczasie do nagrzanego do 50 stopni piekarnika wstaw glinianą makutrę żeby się zagrzała).

Etap:3

Wileńska baba szafranowa
Ciasto przełóż do makutry i zalej masłem.

Do masy jajowej wsyp ciepłą mąkę, całość dokładnie wyrób. Gotowe ciasto przełóż do wygrzanej makutry, zalej ciepłym masłem i wyrabiaj rękoma przez minimum 30 min. gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia.

Etap:4

Wileńska baba szafranowa
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i piecz.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełóż je do mocno natłuszczonej formy i pozostaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie formę z babką delikatnie przenieś do piekarnika i piecz 30 min w 180 stop.